Henk foto header

Het negatievenboek van opa Henk

Nadat mijn opa Henk overleed, kwam ik in het bezit van een boek vol met zijn oude negatieven. Henk zijn volledige naam is: Hendrik Christiaan Nijhuis (13 juli 1912 - 30 juni 2004). Er zaten geen contact afdrukken bij, ook geen foto's. Allemaal 6x6 en 6x10 negatieven. Mijn vader Hans Nijhuis was begonnen met het verzamelen en ordenen van de negatieven. Na het overlijden van mijn vader (hij is eerder overleden dan zijn vader..) hebben Sophieke en Gerrit de klus afgemaakt.

Het zijn ongeveer 700 negatieven. Het stuk voor stuk met de hand scannen heb ik (Giesbert, zoon van Hans) samen met Ulrike Martens gedaan. Daar zijn we 1 jaar mee bezig geweest! Nu nog de beste foto's minimaal bewerken (stof, krassen, levels). Een selectie plaats ik hier online. Ik weet niet veel over het leven van mijn opa, maar deze foto's geven een mooi beeld van zijn tijd.


Henk was geen professionele fotograaf, maar wel een goede amateur. Ik vind dat hij mooie composities maakt, en leuk dat hij naast familie kiekjes ook hele ongewoon-gewone foto's maakte die een goed beeld geven van die tijd, ik schat 1930-1950. Een beetje verlegen met het fotograferen van mensen, maar zijn foto's zijn met aandacht geschoten. Zijn zoon Hans heeft ook een groot deel van de foto's gemaakt.

Foto-technisch zijn er ook interessante dingen te zien, zo was de 6x10cm film niet gevoelig voor alle kleuren, de Nederlandse vlag is: heel donker, heel licht, donker, wat betekend dat de film niet zo gevoelig voor rood was. Gezichten lijken daardoor wat donkerder dan ze echt waren (er zit veel rood in blanke gezichten). Of er is een groen/geel filter gebruikt, maar dat denk ik niet.

De oudste 6x10cm camera kon niet scherp stellen, of heel lastig, of in ieder geval is de horizon op bijna alle foto’s heel scherp, en zijn de mensen op de voorgrond meestal onscherp. Foto’s schieten was vast duur; de negatieven zijn per stuk met de hand geknipt, ook aan de zijkand, dus waarschijnlijk van een groter/goedkoper formaat. Op stap gaan, en dan maximaal 6 foto’s maken, dat is nu wel anders!

De tijden zijn veranderd, word nooit meer zoals het was.
Plezier met het kijker in deze tijdscapsule!


Giesbert Nijhuis

Dit is henk met zijn viool. Vaak staat hij natuurlijk niet op de foto; omdat hij de meeste foto's gemaakt heeft! Fotografie en viool spelen waren 2 favoriete bezigheden, maar ik heb hier in mijn huis ook nog een paar grote mappen met tekening! Landschappen met name.


Op de foto's herkend:
- Bij de nieuwe kerk in Delft
- De auto van Henk (Vauxhall Cresta E)
- Skischans (Germany, Winterberg)
- Gemaal Schelphoek, Schouwen-Duiveland.
- Familieleden


Een stukje stamboom
- Hendrik Christiaan Nijhuis "Henk" (mijn opa)
- Tonny (Antonia) de Groot (vrouw van Henk, mijn oma, maar ik heb haar nooit kunnen ontmoeten)
- Hans Nijhuis (mijn vader) en Marian Nijhuis (de kinderen van Henk en Tonny)
- Lucia Thomas (vriendin/vrouw van Hans, mijn moeder)
- Marie Antoinette Hurckx en Albert de Groot (ouders van Tonny).

Dit is een bijzonder huisje, gebouwd in 1951. Gemaal Schelphoek, Schouwen-Duiveland in Zeeland. Was opa Henk hier op werkbezoek? (voor STORK). Kort daarna is het germaal en de omgeving ervan grotendeels weggespoeld door een dijkdoorbraak, de watersnoodramp van 1953!

Tijd om weer naar het werk te gaan. Alles netjes.
Tonny (Antonia) de Groot.

Op de snelweg, in de file, toen al.

Met z'n allen de foto! Op 1 of misschien 2 foto's. In de camera tas zitten de eerst jaren maar ± 6 zelfgeknipte vlakfilms. Waarschijnlijk precies die camera staat nu bij mij in de kast.

De natuur in.

Hup hup de voetbalclub

Henk Nijhuis
Hendrik Christiaan Nijhuis (13 juli 1912 - 30 juni 2004).
De meeste foto's zijn gemaakt door Henk en zijn zoon Hans.

En gewoon sfeevolle beelden.
De tijden zijn veranderd, word nooit meer zoals het was.
Plezier met het kijker in deze tijdscapsule!

Giesbert Nijhuis