Navigation: LaesieWorks Giesbert This page

HET ONGELUK. 23 DECEMBER 1995.


De dag van het ongeluk. Ik zat in een busje samen met nog vijf leden van de band "Screamin' Abdubs" (Eric, Simon, Arno, Nathalie, en Randy). We hadden de dagen daarvoor opgetreden in Frankrijk -hardstikke leuk was dat. De volgende dag moesten we vroeg op (ca. 07.00 uur) omdat een aantal van ons weer optijd thuis wilde zijn. Op de ringweg van Antwerpen aangekomen reden wij door de Craybeckxtunnel. Als men uit deze tunnel komt veranderd de weg in een verradelijke scherpe bocht. Alhoewel we niet buitensporig hard reden werd het busje door een of andere duistere reden toch onbestuurbaar. We gingen van links naar rechts over de weg, en belandde uiteindelijk in de linkerberm (in 1e instantie reden we keurig rechts!). De schade viel "mee"; Nathalie had een gebroken schouderblad, de anderen hadden niks ernstigs, en ik, ik had ook niks ernstigs -behalve een gebroken nek. Verlamd tot aan mijn nek. Dit was het einde van mijn leven zoals het was.
Wat is er gebeurd?

Het busje werd onbestuurbaar en vloog van de weg af, en kwam ondersteboven tot stilstand. Ik (Giesbert) was achter in de auto geslingerd, en toen de auto over de kop ging kreeg ik alle bagage op me. De basversterker die op mijn hoofd neerkwam heeft mijn nek gebroken, denk ik, ik weet het niet precies meer. Ik sliep op de achterbank, naast Randy, en weet nog dat ik wakker werd toen het busje onbestuurbaar raakte en dacht "dit gaat echt mis!" Ik probeerde me nog klein en ontspannen te maken, maar dat heeft dus niet geholpen. Toen ik na de klap weer bijkwam was het donker en stil. Ik probeerde me te bewegen maar dat ging niet "zeker klem onder de spullen" dacht ik, maar zelfs mijn vingers kon ik niet bewegen -raar, en ik lag in het bloed dat van mijn hoofd af stroomde... Ik hoorde de anderen bewegen en roepen, dus ik wou om hulp roepen, maar dat ging niet -ik had niet genoeg adem om " help" te roepen...


Waardoor is het gebeurd?

De redenen zijn onduidelijk. Mogelijke oorzaken: slecht wegdek, nat wegdek, onduidelijke verkeersborden, veel te kort geslapen, klapband? kapotte schokbreker? te hard gereden op onbekend terein (België)? Feit blijft in ieder geval dat er op dit gedeelte al vele en vele ongelukken zijn gebeurd!!! Dat zijn dan dingen die wij achteraf hoorden van bijvoorbeeld omstanders die ons te hulp kwamen schieten. Maar daar hebben we nu niet echt veel meer aan natuurlijk! (Zou de verkeerssituatie al verbeterd zijn, of vallen daar bij Antwerpen bij de Craybeckxtunnel nog steeds zoveel doden en gewonden).


Waardoor is het NIET gebeurd?

Geen drank, "sportief" rijden, of zo. Er waren ook geen andere auto's bij betrokken. We hebben getracht veel te wisselen met het rijden. Om de 2 uur zat iemand anders achter het stuur, en er zat altijd een wakker iemand naast de bestuurder.


Hoe had het voorkomen kunnen worden?

- Het dragen van auto gordels achterin. Maar in deze huurbus zaten geen gordels achterin...
- Als er een hek tussen de baggage en personen had gezeten!!!
- De bestuurders hadden langer moeten slapen, de nacht voor het rijden.
- Een betere, of beter gecontroleerde huur-bus.Ga niet zomaar in een huur auto rijden!

Controleer zo goed als je kan, of de wagen wel echt oké is.In deze huurbus zaten dus geen auto gordels achterin...

Alex en Raoul (zij zaten niet in de crash bus maar in de 2e auto, samen met Coen) zijn achteraf nog speciaal naar België teruggegaan om foto’s te maken van alle kanten van de bus -de hoofdverdachte van dit ongeluk. Er is een hele rol geschoten, ontwikkeld en afgedrukt, en vervolgens heeft een sukkel van de band (ik weet niet wie) ze kwijt gemaakt, de foto's EN de negatiefen!!!
De bus -het echte bewijsmateriaal- was al eerder naar de sloop dan dat ik in het ziekenhuis in Nederland was. Stinkt er iets hier?
Was de bus de hoofd schuldige?
Ik zal het nooit weten.


Back to top


Back to index