LaesieWorks Het PZN



Intro | PZN in 't kort | Het lange PZN verhaal
Alternatieven | Ontwikkelingen | Contact





Oeps, deze pagina is erg oud, ben 'm aan het herschrijven.




Inhoud van deze pagina:
- INLEIDING
- DE PROBLEMEN
- MOGELIJKE OPLOSSINGEN
-HET PZN




INLEIDING
Het Persoonlijk ZorgNetwerk is uit nood geboren. Na mijn bus ongeluk (dwarslaesie C3/4, verlamd tot aan mijn schouders, 23 dec 1995) werd ik (Giesbert Nijhuis) geconfronteerd met een groot aantal zorg gerelateerde problemen. De traditionele zorgaanbieders hebben mij tot wanhoop gedreven, meestal niet de zorgverleners maar de slecht werkende zorgsystemen. Daarom ben ik midden 2002 begonnen mijn wensen om te zetten in een zorgsysteem nieuwe stijl, mijn eigen ZorgNetwerk. Ik heb ongeveer 30 mensen in dienst en ik ben nu veel meer tevreden over mijn zorg dan voorheen! Eigenlijk een rare boel, want die zorgbureau's hebben jaren lange professionele ervaring, terwijl ik nog niet eens een vlieg van mijn neus kan wegjagen!

Deze tekst is behoorlijk subjectief, vanuit mijn standpunt, maar ik verwacht dat veel mensen er hun situatie in zullen herkennen. Veel problemen in de zorg zijn "universeel" van karakter; ze komen overal voor, niet alleen in de zorg. De oplossingen voor deze problemen beperken zich dus ook niet tot alleen de zorg.

Met moeite (ik dwaal graag af) richt ik mij hier op de zorg in de thuis situatie, in Nederland. Ik hoop dat door het PZN uiteindelijk een flink aantal mensen die nu wel thuis willen wonen maar dat niet lukt, en mensen die wel zorg thuis hebben maar daar ontevreden over zijn, straks in een betere situatie terecht komen.


(terug naar de inhoud)



DE PROBLEMEN
Elke keer wanneer ik aan dit hoofdstuk begin, eindig ik met een onleesbaar lange lijst klachten, en heb dan het gevoel dat ik nog eindeloos door kan gaan! Er valt een boel te verbeteren...

Onbekende zorgverleners
Iedere zorgvrager is uniek qua persoon en zorgvraag. Het kost behoorlijk lang voordat een zorgverlener goed is ingesteld op iemands situatie, eerder maanden dan weken (als een zorgverlener niet elke dag komt). Het is eigenlijk gewoon een werknemer-werkgever situatie, en elke werkgever kan je vertellen dat een onbekende wernemer in het begin meer kost dan opleverd. Continu geconfronteerd worden met onbekende werknemers is een onwerkbare situatie, voor beide partijen. In de zorg is dat niet anders, maar toch gebeurt het bij sommige zorgbureaus/instellingen toch zeer regelmatig, als of het bestuur niet ziet dat elke situatie en ieder persoon uniek is.
Het helpt wanneer een hulpverlener zeer ervaren is, maar zelfs dan is er een behoorlijke lange start periode nodig; ieder mens en iedere situatie is natuurlijk uniek.


Persoonlijke conflicten
Verzorgd worden door iemand waar het helemaal niet mee klikt is zeer onaangenaam, en andersom geeft voor iemand zorgen waar je liever niet in de buurt bent natuurlijk ook een onwerkbare situatie. En dat speelt in de zorg een grotere rol dan bij de meeste andere banen, omdat je gewoon heel dichtbij elkaar bent. Een zorgverlener is niet alleen bij jou thuis, maar zit ook aan je lijf, soms zelfs in je lijf. Voor enkel een steunkous aanbrengen of zo, is 't niet zo'n probleem, maar bij andere zorg taken zit je soms wel uren aaneen dicht bij elkaar.


Cliënten en Zorgverleners
Vaak gaat het zo dat een zorgverlener naar een zorgbehoevende cliënt gestuurd wordt. Er word dan gekeken naar of de zorgverlener wel de juiste bevoegdheden heeft voor het type cliënt, naar of het adres handig op route ligt en of het rooster technische ook efficiënt is. Allemaal heel slim, maar meestal word er dus niet gekeken naar wie de beide mensen zijn en wat de actuele zorgvraag is, en dat kan ook niet omdat als je dáár rekening mee moet houden; dan kan je geen strak rooster meer maken.
Fokus-wonen
Bij een systeem als Fokus wonen is het veel beter geregeld wat betreft wanneer je zorg krijgt, namelijk wanneer je daar om vraagt! 24 uur per dag kan je rechtstreeks contact opnemen met de zorgverleners in het zorghonk vlakbij. Er zitten ongeveer 15 (?) zorgbehoevende in 1 Fokus-wonen project, iedereen in een eigen woning, gemengd in een gewone buurt.
Toch heeft deze aanpak ook nadelen (wat heeft geen nadelen..):
- Je moet het als zorgbehoevende doen met de mensen die voor dat project werken, je hebt geen keuze, al is het wel zo kleinschalig dat er zo veel mogelijk rekening gehouden kan worden met wie naar wie gaat.
- Er zijn toch vrij vaak invallers; het onbekende mensen probleem.
- Als het druk is, moet je wachten, je leven even aanpassen aan de anderen.
Ik wou na mijn ongeluk graag naar een Fokus-wonen project, maar dan had ik 2 jaar moeten wachten/lijden in een verpleeghuis, en nu blijkt dat mijn zorgvraag te hoog is en niet alle soort zorg die ik nodig heb in het pakket zit. Maar voor veel mensen (met een minder hoge zorgvraag) een prima vorm van zorg in de thuissituatie, ondanks de nadelen.


Lopende band
Mensen behandelen als producten op een lopende band is onmenselijk dus onwenselijk. Toch zie je dit vaak gebeuren in de zorg; mensen worden op rooster en in serie "geholpen". De behoefte is dan ondergeschikt aan het goedkoop runnen van een... zorgfabriek. Met veel leed als gevolg, en van goed komt goed en van slecht komt slecht, over het algemeen. Iemand die snel dood gaat kost al gauw minder geld, dat dan weer wel.


Niet flexibel
Een beetje het zelfde als het vorige punt. Mensen zijn niet alleen verschillend, maar ook nog eens dynamisch qua persoonlijkheid en behoeften. Een zorgfabriek kan meestal niet flexibel mee omgaan met betere opties; het systeem ligt vast. Resultaat is; ontevreden zorgvragers én zorgverleners. Mooi systeem (not). Het systeem proberen te veranderen is meestal verloren moeite, dus na een paar keer teleurgesteld te zijn proberen mensen het niet meer en vervallen in een negatieve sfeer.


Communicatie
Bij een midden tot groot zorgbureau heb je te maken met een groot aantal mensen in verschillende functies, waartussen goede communicatie tussen moet zijn, maar die er vaak niet voldoende is. Een aantal functies:
- De baas
- De leiding gevende
- Zorgverleners
- Mensen die het rooster maken
- Mensen die de administratie doen
- Mensen die aan de balie zitten, voor de communicatie en zo.
- Schoonmakers van het pant en dergelijke, eventueel.
- Vast nog meer functies.
De zorgbehoevende is niet echt onderdeel van deze piramide, zo is het meestal ook niet de bedoeling dat een zorgbehoevende rechtstreeks contact opneemt met een zorgverlener, ivm de privacy van de zorgverleners. Begrijpelijk maar het geeft ook aan hoe onpersoonlijk het is. Iets regelen moet via de leiding, ook om te voorkomen dat het een zooitje word, maar de leiding is niet altijd even goed bereikbaar en ook niet altijd bijzonder kundig, en daarbij kan het systeem meestal geen spontane veranderingen aan, dus een vaak voorkomende sfeer is "laat maar, het heeft toch geen zin". Niet alleen de communicatie tussen zorgbehoevende en zorgverleners is slecht, ook tussen de verschillende functies binnen een groot zorgbureau is de communicatie vaak ronduit slecht, wat tot veel frustraties en slechte prestaties leidt. Dit is overigens niet alleen maar zo binnen de zorg, ik denk dat bijna elk bedrijf met een soortgelijke structuur dit soort problemen heeft.


Grote hiërargische piramides
Een hiërargische piramide is een oude en veel voorkomende organisatorische structuur en volgens mij niet zo geschikt voor grote groepen. Kleine piramides kunnen wél werken, van 3 tot ongeveer 7 mensen, omdat iedereen dan nog met iedereen op een persoonlijk manier om kan gaan. Bij grote hiërargische piramides zit bovenaan een kleine "top" die het voor het zeggen heeft over de "massa" die aan de "bodem" staat. Een "topleider" kan onmogelijk weten wat er zich aan "de bodem" afspeelt, al die kennis past simpelweg niet in het hoofd van 1 mens.
Communicatie (voor zover aanwezig) tussen top en bodem, moet door meerdere hiërargische lagen gaan en kan niet anders verlopen dan:
- Verstoord (vervormd, gekleurd, varanderd naar eigenbelang)
- Vertraagd
- Incompleet (vooral de communicatie van onder naar boven)
- Onpersoonlijk
Ook middel grote piramide-organisaties kennen deze problemen. Ik heb ook zorg gehad van een zorgbureau veel kleiner dan de Amsterdam Thuiszorg en het RCA. Dit zorgbureau was eerst redelijk goed; op het kantoor zat iemand die alle hulpverleners en hulpbehoevenden redelijk goed kende. Toen ging zij weg en werd opgevolgd door iemand die niet iedereen kende en sociaal misschien wat minder handig was. Na ongeveer twee ellendige jaren was dit zorgbureau dood.
Mijn punt is dat een grote groep van mensen niet afhankelijk mag zijn van het wel en wee van één persoon (of een paar personen). Er zijn goede leiders, maar ze zijn zeldzaam en vaak niet te vinden aan de "top". Daar zitten meestal mensen die behoefte hebben aan macht, gevoed door gevoelens van onmacht, denk ik.

En het komt regelmatig voor dat er in de "top" zichzelf verrijkende mensen zitten, natuurlijk ten koste van heel veel andere mensen.


Overbelaste werknemers
Een zorgbureau dat niet goed luisterd naar en zorgd voor de zorgverleners, zal ze over of onderbelasten, meestal overbelasten. Al heb ik ook vaak gevonden dat de werknemers (zorgverleners) onvoldoende voor zichzelf opkomen. En dan raakt een werknemer op een gegeven moment echt overbelast, lichamelijk en/of psychisch, nou; dan stuur je die de WW in en trek je nieuw personeel aan. Dat gebeurt toch wel regelmatig, of verzin ik hier nu wat?!
Hoe dan ook, van uit het stantpunt van zorgbehoevende is het ook niet gunstig wanneer je hulp overbelast is.


Kennis
Kennis is macht en zorgt voor veranderingen, hopelijk verbeteringen. Als je dat wil heb je dus een goed systeem nodig waarmee je kennis kan managen. Hoe er meestal met kennis wordt omgegaan is dieptriest; de meeste kennis gaat verloren. De meeste mensen kiezen er wijzenlijk voor om niet te investeren in het aanlevereen van goede ideeën, omdat er toch nauwelijks iets mee gedaan word.


Samenleef regels
Het leven is vaak niet makkelijk en mensen zijn niet perfect. In een samenleving komen per definitie conflicten voor, zelfs al zou iedereen gelijk zijn. Zo zijn mensen ook en daar moet je rekening mee houden.
Vaak zijn er geen duidelijke regels, of worden ze niet nageleefd, of spreken verschillende regels elkaar tegen, of zijn de regels zo ouderwets en/of star dat ze totaal los van de realiteit lijken te staan.


"Het zal wel goed gaan"
Heel relaxed om er op te vertrouwen dat het wel goed zal gaan, "geen zorgen over morgen", er op bouwen dat wanneer er problemen komen, deze opgelost kunnen worden.
Maar ooit wel eens gehoord "het is heel gegaan"? Dingen gaan eerder stuk dan heel. Het kost energie om dingen te maken en heel te houden, dus onder het motto "liever lui dan moe" gebeurd er vaak niet veel en gaat er veel stuk.
Soms gaan dingen zo dramatisch fout dat er spraken is van een crises, een ramp, die onherstelbare schade achterlaat. Ondanks dat de kosten van de schade vaak vele malen groter is dan de kosten van preventie, word er meestal gekozen voor de domme optie; erop vertrouwen dat het wel goed zal gaan, zelfs na een ramp.


Alles bij elkaar
Alles bij elkaar zijn er erg veel dingen die niet lekker lopen.
- onbekende, niet ingewerkte zorgverleners
- slechte combinatie van mensen
- als onpersoonlijk product (hulpbehoevende) behandeld worden
- als onpersoonlijk middel (zorgverlener) behandeld worden
- een top die niet kan weten wat ze besturen
- asociale mensen
- geld boven kwaliteit van leven
- slechte communicatie
- onduidelijke samenleef regels, onjuiste beloningen en straffen.
- ontevreden mensen, daardoor van moe tot ziek tot dood
- veel goede kennis gaat verloren
- geld kwijt raken in een bodemloze put
- goede opties laten liggen
- onvoldoende aan preventie doen.
Er kan nog een boel verbeterd worden.


En dan heb je een PGB...
Goed, onder het motto "als je het goed wil, moet je het zelf doen" heb je na veel pijn en moeite een Persoonsgebonden Budget gekregen, hartstikke goed. Vervolgens word je overdonderd met allerlei organisatorische en administratieve lasten... Plots ontstaat er toch wel wat respect voor die slecht lopende zorgbureau's; het is allemaal niet eenvoudig.
Dingen om te doen:
- Hoe vind je de juiste mensen? (niet te weinig en niet te veel)
- Wat voor een overeenkomsten moet je aangaan?
- Hoe regel je het rooster?
- Hoe kom je aan de juiste informatie?
- Hoe regel je de financiële kant?
- Hoe krijg je een kloppende administratie?
- Een copieer machinetje aanschaffen, postzegels en enveloppen.
- Familie en vrienden lief aankijken voor hulp..
- Wie kan je steunen als er dingen fout lopen?
Hoe meer je hulpbehoevend bent, hoe zwaarder de lasten van een PGB (en hoe groter de voordelen, dat natuurlijk ook). Het idiote is dat ik bijvoorbeeld zo'n 30 mensen in mijn zorgnetwerk heb, zeer krap in mijn energie en tijd zit, en niet eens een enveloppe open kan maken! Als je het zo bekijkt is het eigenlijk waanzin om je eigen zorgbureau te worden, en daarom kiezen veel mensen ook NIET voor een PGB en blijven bij de Thuiszorg of in een "invaliden pakhuis".
Maar goed, ik had het gevoel dat ik daar dood zou gaan, dus met al mijn onmacht toch maar opzoek gegaan naar een slimme oplossing, gelukkig goed administratief gesteund door met name mijn stiefmoeder.


(terug naar de inhoud)




MOGELIJKE OPLOSSINGEN
Het aanpassen van de traditionele zorgbureaus & instellingen, daar geloof ik niet zo in. Niet dat wat ik voor ogen heb een oplossing is voor alles en iedereen, zeker niet, maar wel uitkomst voor een heel grote groep mensen. Ik heb me gericht op het verbeteren van de zorg in de thuis situatie. Een radicaal andere manier van samenwerken heb ik voor ogen, mede mogelijk gemaakt door:
- Het internet & computer-software
- Het PGB
- Het verwijderen van "de top"

De samenwerking tussen mensen kan op een hoger niveau gebracht worden, wat tot bijzonder positieve resultaten kan leiden voor bijna iedereen. Eenvoudig is dat niet; het vraagt vaak om een grote verandering van mentaliteit en werkwijze.
De optimale situatie is meestal niet een statisch iets, maar een dynamisch evenwicht tussen: wensen, mogelijkheden en lasten. Een transformatie zal alleen slagen als de meerderheid er blij van word. Vaak is een verlies-verlies situatie echter stabieler, dus om tot een hoger niveau van samenwerking te komen zijn er nieuwe regels en nieuwe hulpmiddelen nodig.


Horizontale Organisatie
Een meer horizontale vorm van organiseren (het tegenovergestelde van een grote hiërargische piramide) is een organisatiestructuur die sterker staat door dat het bestaat uit vele met elkaar verwoven zelfstandige netwerken. Van een traditionele "top" is hier geen sprake. Alle nadelen die ik noemde bij de "grote hiërargische piramide" zijn hier minder aanwezig. Het is een nieuwe optie, omdat het pasgeboren internet & ICT voorwaarden zijn voor een soepel lopende samenwerking.
Bij een meer horizontale vorm van organiseren worden de regels niet van "boven" opgelegd, maar gemaakt door mensen die dicht op het onderwerp staan; de ervaringsdeskundigen. Als ik hier langer over doorga wordt het te politiekerig. Mijn punt: samenwerking ipv doen wat de baas zegt.

Natuurlijk zijn er duidelijke samenlevings regels nodig met de bijbehorende beloningen en straffen, en er moeten continu besluiten genomen worden, maar kan dat alleen maar van "boven" af? Ik dacht van niet! De "top" kan er, volgens mij, grotendeels van af.


Het PGB
Gelukkig is het Persoonsgebonden Budget er al, waarmee hulpbehoevende zelf kunnen bepalen waar de goede zorg vandaan te halen. Zonder PGB krijg je als hulpbehoevende "zorg in natura", ofwel heb je zo goed als geen invloed op de kwaliteit van je zorg (wat vaak een groot deel van je leven is). Het slagen van het PZN is afhankelijk van het voortbestaan van het PGB.


Computers & Internet
Ondertussen zijn de computers en het internet ook volwassen geworden. We maken er alleen nog niet voldoende gebruik van. Op organisatorisch vlak is het echt een zegen, nieuwe communicatie en informatie hulpmiddelen geven de mogelijkheid om samen met het PGB en ook wel mobiele telefonie nieuwe vormen van zorg ontwikkelen, zoals het PZN.


Leefregels
Ieder individu heeft een persoonlijke & dynamische set van normen en waarden. Algemene leefregels zijn die normen en waarden die aangenomen zijn door/voor een grote groep mensen. Samen-leefregels zijn nodig, om ellende te voorkomen. Grappig is dat ik goed heb gezocht naar wat de normen en waarden van de Nederlandse cultuur zijn, en ze niet kan vinden! Gewoon officieel en zwart op wit een paar pagina's met duidelijke taal: bestaat niet! (of wel dan?). Hoe dan ook (ik dwaal af), de kortste is volgens mij "Doe het goede" en de langste; het wetboek.

Maar binnen je eigen zorgnetwerk, wat voor een regels hanteer je daar? Waar dwingen verzekeringen e.d. je toe? Ik weet het nog niet precies en misschien moet dat ook wel niet te vast komen te staan. Duidelijke afspraken tussen zorgvrager en zorgaanbieder zijn wél nodig.


Preventie
Voorkomen is beter dan genezen, dat weet iedereen. Maar toch word er zwaar onvoldoende aan preventie gedaan, met als gevolg dat rampzalige dingen keer op keer weer gebeuren. Simpelweg dom, maar helaas de praktijk van elke dag.

Voor wat betreft de zorg, een aantal dingen om vooraf voor te zorgen:
- Goed onderzoeken met wie je in zee gaat.
- Duidelijk afspraken maken.
- Gezond leven.
- Dat wanneer je "beschadigt" raakt, je direct de best mogelijke zorg krijgt.
- Dat altijd de best mogelijke hulpverleners en voorzieningen beschikbaar zijn.
- Dat de hulpverleners niet overbelast worden.
- Dat een zorgelijke situatie niet verslechterd door bijzaken als bijvoorbeeld: administratieve stress, decubitus, infecties, een gebrek aan frisse lucht en zonlicht, slecht eten, tekort aan geestelijke aandacht, te weinig ruimte voor familie & vrienden, enzovoort (typische ziekenhuis & revalidatiecentrum dingen.. ).

En voor wat betreft het PZN systeem:
- Optimale privacy bescherming.
- Alleen zinvolle communicatie (leuk is ook zinvol, zorg-junkmail niet).
- Het PZN systeem mag niet weg vallen, nodig; een goed back-up systeem.
- Minimale administratieve rompslomp.


(terug naar de inhoud)




HOE HET PZN WERKT

Doelstellingen van het Persoonlijk ZorgNetwerk
1) - Het verbeteren van de kwaliteit van zorg in de thuissituatie, voor met name zorgbehoevenden en zorgverleners.
2) - Een start te geven aan een "Sociaal Technologisch Netwerk".
Het PZN is een "Sociaal Technologisch Netwerk", gespecialiseerd in zorg.
3) - Het stimuleren van de "micro banen markt" (meer kleine banen).
4) - Het verminderen van de organisatorische zorg kosten & lasten.

Met het PZN concept streef ik naar een grote verandering van werkwijze en mentaliteit in de zorg: van zorginstelling-afhankelijke-gehandicapten en zorginstelling-afhankelijke-zorgverleners, naar: mensen met vraag en aanbod op het gebied van zorg. Met het PZN kunnen veel mensen meer regie over hun eigen leven nemen, in sommige gevallen zelfs van geen naar wel regie.

Wat is een Sociaal Technologisch Netwerk?
We hebben allemaal van Sesamstraat geleerd dat samenwerking belangrijk is, en inderdaad is het goed en belangrijk om te doen. Maar makkelijk is het vaak niet. Mensen zijn behoorlijk verschillend, zoals je weet. Zelfs in een grote stad met tienduizenden mensen dicht op elkaar, is het vaak lastig die te vinden waar je goed mee samenwerken kan. Als je iets nieuws wil organiseren, zit je eigenlijk altijd met de zelfde problemen:
- Hoe vind je de juiste mensen?
- Hoe regel je een kloppend rooster?
- Hoe kom je snel aan de juiste informatie?
- Hoe deel je makkelijk je kennis?
- Hoe regel je de financiële kant?
- Hoe krijg je een kloppende administratie?
Zoveel vragen dat iedereen meestal in meer of mindere mate denkt "laat maar, ik heb er geen zin in", met als gevolg dat veel dingen moeizaam verlopen of simpelweg niet eens van de grond komen.
Technologie die als doel heeft al dat gedoe drastisch te vereenvoudigen, en daarmee allerlei sociale & economische activiteiten te stimuleren en ondersteunen, dat is wat een Sociaal Technologisch Netwerk is, en de basis van het PZN.

Het PZN is dus een "Sociaal Technologisch Netwerk", gespecialiseerd op zorg.
Het brengt mensen samen, stimuleert & ondersteund samenwerking, en dat is nodig. Ik zie het lage niveau van samenwerking als dé grootse rem op de kwaliteit van onze samenleving.


"Leuk dat PZN, maar wie moet dat betalen?"
En als bonus spaart het PZN nog geld ook. Efficiënt werken is een heel belangrijk doel, maar goede zorg kost natuurlijk geld en inzet. Wanneer je onherstelbaar ziek/beschadigt raakt, dan is al dat materiële bezit geen cent meer waard! Een goede gezondheid of meer kans op herstel is zoveel meer waard -niet in geld uit te drukken zoveel. Sommige mensen hebben helaas enkel oor naar financiële winst op de korte termijn (totdat zijzelf of hun geliefden iets overkomt).
De financiële winst van het PZN:
- Het PZN heeft veel minder "overhead kosten". Zit een traditionele zorgbureau op ongeveer 30%, dan zal het PZN op ongeveer 10% zitten. Dit betekent minder kosten voor: zorgverzekeraars, de gemeente en dus eigenlijk iedereen.
- Meer mensen aan het werk in de microbanenmarkt: van geen/weinig naar wel/meer werk. Dit betekent minder kosten voor: de gemeente (minder uitkeringen), en meer inkomsten uit loonbelasting.
- Het maakt mensen blijer, dus gezonder, dus goed voor iedereen. En dat betekent weer minder kosten voor o.a. de zorg verzekeraars.
De kosten van het PZN zouden wat mij betreft gedragen worden door die partijen die er baat bij hebben: de gebruikers, de zorg verzekeraars, de gemeente en de overheid. Liefst zie ik het PZN als een sociale voorziening; gratis voor iedereen.

Om nog even op geld door te gaan: ik ben dat gezeur helemaal zat. Geld is niks meer dan een ruilmiddel. Het gaat erom wat de wensen en mogelijkheden zijn; die moeten bij elkaar gebracht worden. Als de wensen en mogelijkheden er zijn, dan is een gebrek aan ruilmiddel toch geen goede reden om maar stil te blijven zitten?! Mensen/groepen met veel geld hebben de macht om te beinvloeden wat er gebeurd, wat opzicht niet zo verkeerd is maar: iemand die per se 10 miljoen per jaar privé wil "verdienen" rot wat mij betreft maar lekker op naar Amerika of zo. Een verschil van inkomen is gezond, maar er zijn grenzen.
En beter dan blind bezuinigen is slim investeren en optimaliseren. Optimaliseren betekent: continu zoeken naar hoe het beter kan. Vooruit kijken, fantasie gebruiken en lef hebben.




Mogelijkheden voor de toekomst.
- In principe kan de controle over persoonlijke medische informatie uit handen van ontoegankelijke en slecht beheerde archieven gehaald worden, en in eigen beheer genomen worden, gekoppeld worden aan het PZN.
- Als betalen via het internet veilig is, is het mogelijk om het loon via het PZN te betalen, rechtstreeks vanuit het financiële overzicht.
(het financiële overzicht is gekoppeld aan het rooster en de loon afspraken)

Eigenlijk is het PZN een "Sociaal Technologisch Netwerk". Een systeem dat mensen bij elkaar kan brengen en allerlei vormen van samenwerking ondersteund, zowel betaald als onbetaald. Het zelfde systeem kan dus ook op andere dan zorggebieden kunnen worden toegepast. Bijvoorbeeld:
- Ouders met jonge kinderen
- Ouderen die wel wat hulp kunnen gebruiken
- Kleine bedrijven
- Projecten van korte duur
- Vrijwilligerswerk


Het is de bedoeling het PZN door te ontwikkelen, optimaliseren en om te beginnen beschikbaar maken voor iedere zorgbehoevende in Nederland met een PGB (PersoonsGebonden Budget). Als het voor mij werkt, dan kan het ook voor anderen werken, niet voor iedereen maar wel voor heel veel mensen. Het kan het leven met een handicap wat minder zwaar maken. En ook voor zorgverleners, familie en vrienden kan het PZN een grote verbetering zijn.


Een virtuele rondleiding
De PZN homepage is het startpunt voor iedereen die nog moet kennis maken met het PZN en een veel bezochte pagina voor mensen die al deelnemen aan het PZN.
Op de PZN homepage kan je onder andere vinden:
- Het laatste nieuws
- Wat is het PZN, en hoe kan je meedoen?
- De PZN zorgmatch-zoekmachine
- Aanmelding (als je nieuw bent)
- Inloggen (als je al aangemeld bent)
- Veel gestelde vragen
- Belangrijke linken
- Contact gegevens

Ik zal een beschrijving geven hoe het er uitziet NA aanmelding:

De toegang is via het internet, met een gratis browser zoals Internet Explorer, Firefox of Safari. Een goede toegang tot het internet is dus een vereiste om mee te doen. Het PZN is "platform onafhankelijk" wat betekent dat het niet uitmaakt of je Windows, Macintosh of een ander OS (Operating System) gebruikt. Je hoeft geen PZN software te installeren.

Als je inlogt (op de PZN home pagina), kom je bij jouw eigen startpagina, vanwaar je naar een deel de volgende dingen kan:
- het prikbord met het laatste nieuws, van binnen je netwerk.
- je urgente zorgvraag/aanbod
- je rooster
- linken naar de zorgnetwerken waar je deel aan neemt
- je overzicht van werknemers
- je gegevens (privé, alleen voor binnen je netwerk, of openbaar)
- je financiële overzicht
- overzicht voor de verandwoording naar het zorgkantoor
- je loonafspraken
- een paar automatisch gegenereerde zorgmatches
- de contact pagina (telefoon en e-mail)
- een intern e-mail systeem.
En natuurlijk kan je altijd naar de homepage van het PZN.

Voor iedereen ziet zijn/haar startpagina er namelijk anders uit, voornamelijk afhankelijk van hoe je gebruik maakt van het PZN systeem, als:
- zorgvrager (werkgever)
- individuele zorgaanbieder (werknemer)
- zorgbureau (met individuele zorgverleners)
Maar ook, als je van bepaalde modules geen gebruik maakt; kan je deze uitzetten en zijn ze weg voor het oog. Het is dus de bedoeling dat je alleen ziet wat voor jou van toepassing is.
In principe is het ook mogelijk om zorgvrager én zorgaanbieder te zijn.

Privacy
Iedereen die deel neemt aan het PZN heeft een uniek paswoord (toegangscode), waardoor je alleen te zien krijgt wat je mag zien. Je kan bijvoorbeeld niet de persoonlijke gegevens van een ander zien of iemands totale rooster, of iemands financiële overzicht. Het uitgangspunt is dat een ander geen toegang tot jou gegevens heeft, tenzij jij daar toestemming voor geeft. Privacy is een heel belangrijk onderdeel van het PZN, het maximale mogelijk moet gedaan worden gedaan om misbruik te voorkomen.

Het prikbord
Op het prikbord kan iedereen van binnen een zorgnetwerkje berichten van belang plaatsen. Dat kunnen zowel zorg gerelateerde als persoonlijke berichten zijn.

Intern e-mail systeem
Is een eenvoudig e-mail systeem, wat geen e-mail adressen laat ziet zodat contact opnemen met nieuwe mensen half anoniem kan (bij storende e-mail kan het PZN team zien van wie het afkomstig is). Ooit zal het ook wel mogelijk worden om via het internet te telefoneren.

Je persoonlijke gegevens
Allerlei hokjes voor de nodige informatie, en vrije velen voor informatie die niet in hokjes past. Als je bijvoorbeeld een nieuw e-mail adres hebt hoef je dat maar 1x in te vullen, en iedereen die het weten mag; kan het zien.
Nogmaals: deze persoonlijke gegevens moeten natuurlijk waterdicht beschermd zijn. Je bepaald zelf wie wat mag zien. Op een paar noodzakelijke gegevens na is het uitgangspunt "geen toestemming". Een van de handige dingen van computers is dat je soms "blind" kan werken, bijvoorbeeld iemand een e-mail sturen zonder dat je het e-mail adres ziet.

Je openbare gegevens
Deze zijn nodig voor het PZN zoeksysteem. Een persoonlijk profiel waarin staat:
Wie je bent, Wat je aanbied, en Wat je zoekt. Als je geen werk of werknemer zoekt, dan zet je je profiel op onzichtbaar (niet actief). Zorgverleners en zorgbehoevenden kunnen met de PZN zoekmachine elkaar tot op detail vinden.

Het rooster
Het rooster is een belangrijk onderdeel. Er zijn 2 soorten roosters: je persoonlijke rooster en het rooster van een zorgbehoevende.
- Op je persoonlijke rooster zie je enkel een totaal overzicht van wanneer je bij wie werkt (werknemer), en/of wie er wanneer voor je werkt (werkgever).
- Op het rooster van een zorgbehoevende staan alle afspraken, daar kan je zien welke zorgmomenten nog open staan en wie er wanneer werkt. Dit rooster is interactief; je kan jezelf inroosteren. (en zijn regels om ervoor te zorgen dat het geen puinhoop word).

Op je persoonlijke rooster kan je opgeven wanneer je wel en niet beschikbaar bent, zodat er minder zinloze "communicatie" ontstaat. Als je bijvoorbeeld hebt opgegeven dat je absoluut niet kan werken op donderdag ochtend, wil je natuurlijk geen e-mail ontvangen met de vraag of je donderdag ochtend kan werken, en degenen die iemand zoekt voor donderdag ochtend wil ook geen tijd besteden aan zinloos contact zoeken. Daarom word je op het rooster onzichtbaar op tijden dat je niet absoluut niet kan, en grijs (of een andere kleur) op tijden die ongunstig zijn.
Op het rooster kan je in- en uitzoomen. Dicht bij is één werkmoment met daarbij alle nodige informatie. Uitzoomen kan je naar een dag, een week, een maand, een jaar, of een paar jaar. Hoe meer je uitzoomt, hoe minder details en meer overzicht je krijgt. Maar er zijn ook mogelijkheden voor meer overzicht op één niveau; opties die informatie verbergen of tonen. Is er bijvoorbeeld een maand waar Marjan de ochtendzorg wil wisselen met een avondzorg van Marian, dan wil je de optie "toon enkel Marjan en Marian", en als de wissel niet lukt maar wel mogelijk zou zijn als Marsja kan schuiven, dan wil je de optie "toon enkel Marjan, Marian en Marsja" gebruiken. Roosteren is een lastig iets. Er zijn al gauw meer dingen om rekening mee te houden dat menselijk mogelijk is. Het lukt alleen als je een goed systeem hanteert. Het PZN rooster systeem kan zo gemaakt worden dat snel goed overzicht hebben geen probleem meer is.
Belangrijk is om te beseffen is dat alle roosters in meer of mindere mate met elkaar verbonden zijn. Wanneer je je op het rooster van Marjan zet voor de zorg van woensdag avond 21:00, dan zou het PZN rooster je kunnen melden: "van 20:00 tot 21:00 sta je ingeroosterd bij Mark. De reistijd tussen Mark en Marjan is ongeveer 20 minuten, dus dit kan waarschijnlijk niet".

Er valt nog veel meer over te vertellen dan er hier ruimte is. Een paar kenmerken van het PZN rooster:
- 24 uur per dag toegankelijk, alle dagen van het jaar, via het internet. (dus ook zaterdagnacht vanuit Verweggistan).
- Iedereen heeft een persoonlijke rooster, dat een totaal overzicht geeft van waar je allemaal werkt, en dubbel planning voorkomt.
- Interactief. (Je kan jezelf inroosteren).
- Het PZN rooster houd rekening met algemene en persoonlijke wensen. (als je die aangeeft).
- Er zijn veel opties die zorgen voor een overzichtelijk rooster.
- Je kan rechtstreeks contact opnemen met collega's, om bijvoorbeeld een dag te ruilen.
- De zorgbehoevende staat centraal, maar de zorg word niet centraal geregeld. Ieder zijn/haar eigen verantwoordelijkheden.
- Als je het rooster goed hebt ingevuld, klopt het daaraan gekoppelde financiële overzicht automatisch ook.

Je persoonlijke financiële overzicht
Op je persoonlijke financiële overzicht kan je zien hoeveel geld je hebt gekregen of nog krijgt (werknemer) en/of hoeveel geld je nog hebt, en nog moet betalen (werkgever). Ook staan hier de loonafspraken, die per persoon kunnen verschillen.
Het financiële overzicht hoef je niet in te vullen, dat gaat automatisch. Als je namelijk jouw rooster goed hebt ingevuld en de loonafspraken zijn rond, word het financiële overzicht automatisch berekend. Aan het eind van de maand kan eerst de werknemer controleren of hij/zij het rooster goed heeft ingevuld, daarna kan de werkgever controleren of alles klopt. Vervolgens kan het bedrag worden overgemaakt. Ideaal zou zijn als het overmaken rechtstreeks vanuit het PZN gebeuren kan.

Je werkgever(s) en/of werknemer(s)
Een zorgverlener kan ook zorgbehoevende zijn, en andersom.
Hoe dan ook, vanuit je startpagina kan je naar elk PZN toe waar je onderdeel van bent, inclusief je eigen PZN.

Contact gegevens per zorgnetwerk.
Elke zorgnetwerk heeft een pagina met bij dat netwerk behorende contact gegevens, van alle zorgverleners, maar zo nodig ook van; familie, vrienden, buren, huisarts, specialist enzovoort. Deze contact gegevens zijn beknopt vanwege privacy redenen, en zoals overal in het PZN; je kan alleen dat te zien wat je mag zien. Dus als bijvoorbeeld een werknemer aangeeft "alleen de budgethouder mag mijn werk-telefoon nummer zien", dan is dat zo. Ik persoonlijk eis binnen mijn PZN dat iedereen minimaal; voornaam, 1 telefoon nummer en 1 e-mail adres openbaar geeft. (openbaar binnen de grenzen van 1 zorgnetwerk).
De contact gegevens zijn gekoppeld aan het rooster. Zie je Jan op het rooster staan en wil je hem een e-mail sturen, dan hoef je niet naar de contact pagina; je kan zijn naam aanklikken en "stuur e-mail" kiezen uit het menu dat uit Jan's naam kwam.

De overheid en verzekeraars
Zij krijgen natuurlijk geen toegang tot een PZN, maar jij kan wel makkelijk die informatie verzamelen die zij eisen: financieel overzicht.


Giesbert Nijhuis